Hoe installeer ik Google Analytics op mijn website?

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een dienst die wordt aangeboden vanuit Google. Met deze tool kun je statistieken van een website verzamelen en meten. Met deze tool kan de beheerder van de website een beeld vormen over het gedrag van bezoekers, paginaweergaven en ander website verkeer.

Meer informatie: Wikipedia - Google Analytics

Beginnen met Analytics (Ik heb al een Google Analytics account)

Stap 1: Ga naar https://analytics.google.com/analytics/web/

Stap 2: Login met jouw Google account.

Stap 3: Klik vervolgens op "Meting starten"

Stap 4: Vul een accountnaam in (Bijvoorbeeld je bedrijfsnaam of eigen naam), en klik op "Volgende"

Stap 5: Vul een 'Propertynaam' in (Bijvoorbeeld 'Meting.. bedrijfsnaam' of 'Bedrijfsnaam'), vul vervolgens ook de juiste tijdzone en valuta in en klik op "Volgende"

Stap 6: Vul de overige info aan met uw bedrijfsgegevens en voorkeuren. Klik vervolgens op "Maken"

Google Analytics 4 installeren op jouw website

Je bereikt nu de volgende omgeving.

Stap 1: Navigeer naar "Installatieassistent".

Stap 2: Klik nu op "Taginstallatie"

Stap 3: Selecteer "Web"

Stap 4: Vul jouw website informatie aan en klik op "Stream maken"

Stap 5: Klik nu op "Algemene sitetag" en kopieer de code die uitvouwt.

Stap 6: Navigeer naar de layout bewerking van jouw website.

Meer informatie: https://hulp.promocat.nl/nl/support/solutions/articles/48001164964-hoe-kom-ik-in-de-layout-bewerking-

Stap 7: Verander de URL in www.domein.nl/frontendEditor/layout/edit

Stap 8: Navigeer naar de tab "head.html" en plak hier jouw code. Sla vervolgens op met de groene knop "Opslaan"

Stap 9: Ga vervolgens opnieuw naar de layout bewerking.

Stap 10: Publiceer de layout om de aanpassing live te zetten.

Universal Analytics installeren op jouw website (verouderde versie van Analytics)

Je hebt jouw account aangemaakt en bereikt de volgende omgeving.

Stap 1: De code die boven aan wordt weergeven onder "Tracking-ID" is jouw tracking code. Kopieer deze code.

Stap 2: Ga vervolgens naar het CMS van jouw website en navigeer naar "Instellingen". Onder de tab "SEO" kun je "Google Analytics UA code" vinden. Hier mag je de code in plakken en vervolgens de pagina onderaan opslaan.

Analytics is klaar voor gebruik en meet nu jouw statistieken!