Hoe installeer ik Google Analytics op mijn website?

Geschreven door Steven Veenstra
Gewijzigd op: Wo, 14 Jun, 2023 om 8:36 AM
Druk af

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een dienst die wordt aangeboden vanuit Google. Met deze tool kun je statistieken van een website verzamelen en meten. Met deze tool kan de beheerder van de website een beeld vormen over het gedrag van bezoekers, paginaweergaven en ander website verkeer.

Waarom gebruik maken van Google Analytics?

Er zijn verschillende redenen waarom jij gebruik zou moeten maken van Google Analytics. We leggen dit graag uit.

Meet conversies met Google Analytics

Binnen Google Analytics kan je 'doelen' instellen, ook wel de zogenaamde conversiedoelen genoemd. Door het instellen van deze conversiedoelen kan jij meten hoeveel bezoekers actie hebben ondernomen op jouw website. Een conversiedoel kan zijn het meten van aantal offerte aanvragen, inschrijvingen op de nieuwsbrief, het aantal bestellingen en meer. Het meten van conversie draagt bij aan het succes van je bedrijf. Meten is weten!

Maak gebruik van de Adwords voordelen

Google Analytics en Google Adwords kan je aan elkaar koppelen, deze combinatie van applicatie geeft jou inzicht over waar jij het beste campagnes op kan draaien. De kracht van deze 2 applicaties kan leiden tot omzetstijging.

Gratis!

Google Analytics is volledig gratis, begin zonder dat je kosten hoeft te maken. Haal meer uit jouw bedrijf, zonder aanvangsinvestering.

Let op!

Vanaf 1 juli 2023 stopt Universal Analytics. Wij leveren geen ondersteuning meer op Universial Analytics e-commerce vanaf 12 juni 2023. Begin met het inrichten van Google Analytics 4, de nieuwe generatie Analytics.

Instellen van Google Analytics

Begin direct met het instellen van Google Analytics.

Starten met Google Analytics
Heb je nog geen account? Laten we deze samen inrichten

Leuk dat je wil starten met Google Analytics! Voordat we beginnen is het belangrijk dat je in bezit bent van een 'Gmail' account.

Stap 1: Ga naar https://marketingplatform.google.com/about/analytics/

Stap 2: Maak een Google Analytics account. Vaak kan je dit doen door te klikken op "Begin..." of in te loggen, en hier een een account aan te maken.

Yes, we beginnen aan de eerste stappen!

Stap 3: Een account aanmaken.

Stap 3.1Vul een accountnaam in (Bijvoorbeeld jouw bedrijfsnaam).

Stap 3.2: Klik op volgende.

Stap 4: Een property maken

Stap 4.1: Vul een 'Propterynaam' in (Bijvoorbeeld: Bedrijfsnaam webshop)

Stap 4.2: Pas de tijdzone aan naar de juiste tijdzone.

Stap 4.2: Pas de valuta aan, naar de juiste valuta.

Stap 4.5 Klik op volgende.

Stap 5: Vul je bedrijfsgegevens in

Stap 5.1: Selecteer een branche (Bijvoorbeeld: winkelen)

Stap 5.2: Selecteer de grootte van het bedrijf.

Stap 5.3: Klik op volgende

Stap 6: Selecteer jouw bedijfsdoelen

Stap 6.1: Vink de doelen aan waar je mee wilt starten

Stap 6.2: Klik op volgende

Stap 7: Ga akkoord met de voorwaarden.

Stap 8: Klik op "Nu overslaan" of plaats de 'web' code op jou webshop.

Hoera! Jouw Google Analytics account is aangemaakt.

Google Analyics op mijn webshop activeren (Code)
Meet basis statistieken door Google Analytics te koppelen via het plaatsen van een script

Jouw analytics account is gemaakt, we kunnen basis statistieken gaan meten. Voordat we dit kunnen doen, moeten we Analytics nog koppelen aan de webshop.

Stap 1: Ga naar instellingen. Dit vind je links onder.

Stap 2: Klik nu op "Installatieassistent"

Stap 3: Klik op het pijltje bij "Website- en app-gegevens verzamelen", vervolgens klik je op "Gegevensstreams beheren"

Stap 4: Kies hier voor "web"

Stap 5: Vul de URL van jouw webshop in en geef deze een naam.

Stap 6: Klik op "Stream maken"

Stap 7: Je krijgt nu een code. Deze code kan je in de 'head' van jouw website plaatsen.

Ga hiervoor naar de layout bewerking. Meer informatie: Hoe bewerk ik de head, CSS of Javascript?

Stap 8: Zet de code in de tab "head.html" en klik op "Opslaan".

Stap 9: Publiceer jouw layout om dit defintief te maken.

Meer informatie: Aangepaste layout publiceren

Google Analytics koppelen aan Tag Manager
Pak het direct goed aan, en start met het meten van E-commerce door Google Analytics te koppelen aan Tag Manager

Koppel Google Analytics aan Tag Manager en start met meten van E-commerce!
Heb je nog geen Google Tag Manager? Kijk hier: Hoe installeer ik Google Tagmanager op mijn website

Stap 1: Open Google Tag Manager

Stap 2: Open de door jou gemaakte "Container"

Stap 3: Ga naar "Tags" aan de linkerkant in het menu

Stap 4: Klik op "Nieuw", er opent vervolgens een pop-up

Stap 5: We beginnen met de Tagconfiguratie. Klik op het vlak van "Tagconfiguratie"

Stap 6: Kies hiervoor "Google Analytics: GA4-Configuratie"

Stap 7: Vul het metings-ID in.

Deze kan je vinden in Google Analytics. Ga hiervoor naar:

1. Instellingen (In het linkermenu, onderin)
  2. Open "Gegevensstreams"
  3. Klik de stream aan die je wilt gebruiken
  4. Hier vind je het "Metings-ID"

Stap 8: Klik bovenin op "Opslaan"

Stap 9: Geef de tag een naam (Bijvoorbeeld: Google Analytics 4 configuratie).

Stap 10: Publiceer deze versie van tagmanager om de wijzigingen zichtbaar te maken

Stap 10.1: Klik rechts bovenin op "Verzenden"

Stap 10.2: Vul een versienaam in (Bijvoorbeeld: Toevoeging Google Analytics), eventueel voeg je een beschrijving toe.

Stap 10.3: Klik op rechts bovenin op "Publiceren"

Yes! Je hebt Google Analytics gekoppeld aan Google Tag Manager