Import a product list

Steven Veenstra
Written by Steven Veenstra
Modified on: Fri, 3 Jun, 2022 at 12:25 PM
Druk af

What is a product list?

A productlist is an excel sheet that can be filled in by any PromoCat user. Thereafter PromoCat can import this sheet in the system. This is a simple solution to import multiple products at the time. The advantage of this, is that this sheet is also the back-up of your products.

Voorwaarden

Voordat je de productlijst invult zijn er een aantal voorwaarden, waar je aan moet voldoen. Dit zijn eisen opgelegd door ons systeem. Ga je buiten deze voorwaarden, dan kunnen wij de productlijst niet inlezen.

• Houdt ten alle tijden tijden ons format aan (Download format). Verwijder dus niet zomaar kolommen die in het standaard format staan. Dit zijn vereiste kolommen.
  • Voeg niet zomaar kolommen toe die niet in het format staan of niet zijn benoemd in deze documentatie. Zelf bedachte namen kunnen wij niet inlezen.
  • De afbeeldingsnamen in de lijst moeten exact overeen komen met de bestandsnaam. Heb jij bijvoorbeeld "bidon-blauw.jpg", dan moet dit ook exact op deze manier in de lijst staan.
  • Er moet ten alle tijde een afbeelding zijn ingevuld in kolom "Afbeelding 1". Zonder afbeelding kan de lijst niet worden ingelezen. Daarnaast ondersteunen wij enkel JPG of PNG als bestandstypes.
  • Er moet ten alle tijde een prijs zijn ingevuld voor elk product (Vanaf welke staffel, maakt niet uit). Dit kan een bedrag zijn, "op aanvraag" of "gratis".
  • Alle kolommen hebben een limiet van 1024 tekens. Enkel voor "Productomschrijving" geld een limiet van 65.536 tekens.
  • Het bestand moet ten alle tijden zijn opgeslagen met tekenset (UTF-8). Wij lezen enkel UTF-8 in. Indien wij dit anders inlezen zie je tekens als "�" verschijnen. Bij voorkeur opslaan als .CSV bestandstype (Meer informatie: Doc. opslaan als .CSV (UTF-8))
  • Elke regel die jij aanmaakt in de lijst moet een unieke variantcode hebben. Maak deze zo uniek mogelijk.
    Dit kun je bijvoorbeeld doen met jouw bedrijfsnaam (Voorbeeld: "PC1000-1, PC-1000-2, etc"), in dit geval staat PC voor PromoCat. Een variantcode mag binnen 1 leverancier maar 1 keer voorkomen, ook al maak je gebruik van meerdere productlijsten (Meerdere assortimenten)
  • Het is verboden om gebruik te maken van een " / " in de volgende kolommen: Productcode, Productnaam, Variantcode, Variantnaam, Afbeelding en Prijs. Dit teken is namelijk een onderscheidingsteken, wij kunnen de lijst in dit geval dan niet inlezen. In andere kolommen is dit wél toegestaan.

Hoe werkt het?

Download de productlijst (Download hier).

Open de productlijst vervolgens in excel of een ander programma dat hier mee overweg kan (Bijv. Libreoffice)

Alle specificaties die hier staan, zijn vereiste specificaties. Deze moeten ten alle tijde zijn ingevuld en blijven staan.

Vul de productlijst vervolgens in, en sla op met tekenset (UTF-8). Bij voorkeur opslaan als .CSV bestandstype (Doc. opslaan als .CSV (UTF-8)).

EAN code toevoegen aan mijn productlijst

EAN-codes worden gebruikt voor Google ShoppingFeed. Indien jij hier gebruik van maakt en deze producten wil toevoegen aan jouw webshop, ben jij verplicht "EAN code" toe te voegen aan jouw productlijst. Doe jij dit niet, dan wordt jouw ShoppingFeed afgekeurd bij Google.

Naam (Toevoegen aan productlijst)WaardeUitleg/toelichting
EAN codeCijfers, nummersDit is een unieke cijfercombinatie waarmee een product op basis van een Europees systeem geïdentificeerd kan worden.

Categorieën toevoegen aan mijn productlijst

Je kunt ook productcategorieën toevoegen aan jouw productlijst. Dit kun je doen tot maximiaal 4 categorieën diep.

Deze categorieën worden dan meegenomen bij het inlezen (op aanvraag), de producten worden dan in jouw webshop geplaatst in de categorie aangegeven in de lijst.

Je kunt kiezen uit de volgende regels:

Naam (Toevoegen aan productlijst)WaardeUitleg/toelichting
HoofdcategorieTextDe categorie zonder bovenliggende categorieën
SubcategorieTextDe onderliggende categorie van de 'hoofdcategorie' hierboven.
SubsubcategorieTextDe onderliggende categorie van de 'Subcategorie' hierboven.
SubsubsubcategorieTextDe onderliggende categorie van de 'Subsubcategorie' hierboven.

Extra afbeeldingen toevoegen aan een variant

Je kunt ook extra afbeeldingen toevoegen aan een product. Dit kun je doen door naast "Afbeelding 1" een kolom aan te maken met bijvoorbeeld "Afbeelding 2". Dit kun je net zo lang doen tot maximaal 10 afbeeldingen.

De hoofdafbeelding van een variant is altijd de meest unieke afbeelding binnen de productset (gebaseerd op de bestandsnaam). Als jij binnen dezelfde productset (groepering van meerdere varianten), voor alle varianten als "Afbeelding 1" dezelfde afbeelding hebt, en "Afbeelding 2" is voor elke variant uniek, dan wordt de afbeelding uit de kolom "Afbeelding 2" de hoofdafbeelding.

Is de afbeelding echter uniek voor alle afbeelding kolommen, dan is "Afbeelding 1" de hoofdafbeelding.

Voorbeelden:

Naam (Toevoegen aan productlijst)WaardeUitleg/toelichting
Afbeelding 1.png, .jpgDe eerste afbeelding in de productlijst
Afbeelding 2.png, .jpgDe tweede afbeelding in de productlijst
Afbeelding 3.png, .jpgDe derde afbeelding in de productlijst
Afbeelding 4.png, .jpgDe vierde afbeelding in de productlijst
Afbeelding ... (Max, 10).png, .jpgDe ... afbeelding in de productlijst

Extra productattributen toevoegen aan mijn productlijst

Ben je op zoek naar meer specificaties om jouw varianten te kunnen onderscheiden? Bijvoorbeeld op basis van kleur, uitvoering, gewicht, inhoud, etc. Dan kun je gebruik maken van de specificaties hier beneden.

Je kunt deze specificaties toevoegen in een nieuwe kolom na "Variantnaam" en voor "Afbeelding 1".

Let op: Attributen moet je invullen per variant van jouw productset. Indien jij gebruik maakt van meerdere varianten, moet jij deze ook invullen.

Uitgebreide specificaties:

Naam (Toevoegen aan productlijst)WaardeUitleg/toelichting
ProductomschrijvingText, cijfers, nummers, HTMLVoeg een productomschrijving toe aan jouw product. Er mag gebruikt worden gemaakt van HTML, om bijvoorbeeld dikgedrukte tekst aan te duiden op de webshop.
KleurTextMaak onderscheid tussen varianten binnen jouw productset, door een kleur toe te voegen. Dit kun je op gevarieerde manieren doen, bijvoorbeeld "Meerkleurig", "Rood / Blauw", "Oranje - Rood", "Geel", etc. (Let op: Wij maken enkel gebruik van basis kleuren. Vul jij in "turquoise" wordt dit weergeven als "Groen" of regenboog indien niet bekend bij ons)
MerkText, cijfers, nummersGeef aan wat het merk is van jouw product.
VersieText, cijfers, nummersMaak onderscheid tussen varianten binnen jouw product, door een versie (soort, uitvoering) toe te voegen. Bijvoorbeeld "Met opdruk", "Zonder opdruk". Door het toevoegen van deze attribuut krijgen klanten in de webshop een dropdown keuze.
GewichtText, cijfers, nummersGeef het gewicht van jouw product aan.
AfmetingenText, cijfers, nummersVoeg een afmeting toe aan jouw product. Dit kan op verschillende manieren, zoals "20x20 cm", "20x100x50 cm", etc.
LengteText, cijfers, nummersGeef de lengte van jouw product aan.
BreedteText, cijfers, nummersGeef de breedte van jouw product aan.
HoogteText, cijfers, nummersGeef de hoogte van jouw product aan.
DiameterText, cijfers, nummersGeef de diameter van jouw product aan.
VolumeText, cijfers, nummersLaat zien wat het volume (omvang, inhoud, sterkte) van een product is. Bijvoorbeeld "10 liter".
MateriaalText, cijfers, nummersGeef aan waar het product van is gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld een opsomming van meerdere items zijn.
InhoudText, cijfers, nummersGeef aan wat de inhoud van het product is. Bijvoorbeeld "2 appels en een kiwi".
VerpakkingText, cijfers, nummersGeef aan wat de verpakking van het product is. Bijvoorbeeld "Kist", "Karton", "Plastic", etc.
VullingText, cijfers, nummersGeef aan wat er in het product zit. Bijvoorbeeld "Praline", "Chocolade", "Dons", "Veren", etc.
LadingText, cijfers, nummersGeef aan wat de 'elektrische lading' van het product is. Bijvoorbeeld "2400 mAh.
VermogenText, cijfers, nummers
Geef aan wat het vermogen (wattage, voltage) van het product is. Bijvoorbeeld "50 Watt"
AmpèreText, cijfers, nummers
Geef aan wat het aantal ampère is van het product. Bijvoorbeeld "16A".
CapaciteitText, cijfers, nummers
Maak onderscheid tussen varianten binnen jouw productset, door capaciteit (grootte) toe te voegen. Bijvoorbeeld "32GB" "10GB", "5 Liter", "8 Liter". Met deze attribuut krijgen klanten in de webshop een dropdown keuze.
Druk (atmosfeer)Text, cijfers, nummers
Geef aan hoeveel druk (spanning) het product heeft. Bijvoorbeeld "2 bar".
InktkleurText, cijfers, nummers
Geef aan wat de inktkleur is van het product. Bijvoorbeeld "Blauw".
LeverancierText, cijfers, nummers
Geef aan wat de leverancier is van dit product (Wordt getoond aan klanten).
BedrukkingsinformatieText, cijfers, nummers
Geef extra bedrukkingsinformatie over het product. Bijvoorbeeld "Bedrukking op aanvraag".
Land van herkomstText, cijfers, nummers
Geef aan waar het product vandaan komt. Bijvoorbeeld "China", "Dubai", "Nederland", etc.
DuurzaamJa, NeeIs het product duurzaam "Ja" of "Nee".
GevaarlijkJa, NeeIs het product gevaarlijk "Ja" of "Nee".

Textielspecificaties:

Naam (Toevoegen aan productlijst)WaardeUitleg/toelichting
MaatText, cijfers, nummers
Geef aan wat de maat van het product is. Bijvoorbeeld "S", "M", "3XL", "10/8", "114", etc.
GeslachtText
Geef aan voor wie het product is bedoeld. Bijvoorbeeld "Man", "Vrouw", "Unisex", etc.
MouwenText, cijfers, nummers
Geef aan wat voor soort mouwen het product heeft. Bijvoorbeeld "Lange mouwen", "Korte mouwen", etc.
HalsText, cijfers, nummers
Geef aan wat voor soort hals het product heeft. Bijvoorbeeld "V-Hals", "Ronde hals", etc.
MateriaalText, cijfers, nummers
Geef aan waar het product van is gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld een opsomming van meerdere items zijn.
PasvormText, cijfers, nummers
Geef aan wat voor pasvorm het product heeft. Bijvoorbeeld "Slim fit", "Vol", "Slank", etc.
SluitingText, cijfers, nummers
Geef aan wat voor sluiting het product heeft. Bijvoorbeeld "Rits sluiting", "Knopen", etc.
VeiligheidsgraadText, cijfers, nummers
Geef aan wat de veiligheidsgraad van het product is. Bijvoorbeeld "S1", "S2", etc. (Belangrijk voor bepaalde werkkleding).