301 verwijzing invoeren

Geschreven door Steven Veenstra
Gewijzigd op: Vr, 3 Dec, 2021 om 4:19 PM
Druk af
  • csv
    PromoCat - Standaard 301 Verwijzing.csv 69 Bytes

Wat is een 301 verwijzing?

Een 301 verwijzing is een permanente omleiding van een pagina naar een andere URL. Door het gebruik van een 301, voorkom je dat bezoekers op een niet werkende pagina uitkomen. Wanneer dit wel gebeurd ontvangt de bezoeker namelijk een 404 error melding. Vaak wordt een 301 gebruikt bij het overstappen van de ene site naar de andere site.

Voorwaarden

Voordat je de 301 verwijzing invult zijn er een aantal voorwaarden, waar je aan moet voldoen. Dit zijn eisen opgelegd door ons systeem. Ga je buiten deze voorwaarden, dan kun jij of wij (PromoCat) de 301 verwijzing niet inlezen.

• Houdt ten alle tijden tijden ons format aan (Download format). Voeg dus niet zomaar kolommen toe die niet in het standaard format staan. Dit zijn vereiste kolommen. Echter mogen rijen wel toegevoegd worden.
  • Het bestand moet ten alle tijden zijn opgeslagen met tekenset (UTF-8). Wij lezen enkel UTF-8 in. Indien wij dit anders inlezen kan het systeem hier niet mee overweg. Daarnaast moet er altijd worden opgeslagen als .CSV format, gescheiden door een " ; " met als tekstscheiding dubbele aanhalingstekens " (Meer informatie: Doc. opslaan als .CSV (UTF-8))
  • De maximale bestandsgrootte die per keer geüpload kan worden is 2 MiB, ga hier dus niet overheen.
  • Domeinnamen zijn verboden in de kolom "oud", je mag enkel verwijzen naar het pad áchter de domeinnaam. Ter voorbeeld "/contact", "/over-ons", "/unieke-fles-in-houder". Nieuwe URL's mogen overigens wel domeinnamen bevatten, omdat deze ook door kunnen verwijzen naar een ander webadres.
  • Het is verboden om loops te maken. Ter voorbeeld mag je /contact niet naar /contact verwijzen. Dit zorgt voor een oneindige lus.
  • Er mogen geen dubbele URL's in de lijst staan, dit zorgt ervoor dat de 301 verwijzing stuk loopt.
  • Er mogen geen lege kolommen in de lijst staan, je kan niet doorverwijzen naar niks. Ook is het verboden om in de eerste kolom (oud) wat in te vullen en in de tweede kolom vervolgens niks.
  • Een URL mag nooit beginnen met een landcode, ter voorbeeld "/en/chocolaatjes-bedrukken-met-logo"
  • Een URL mag nooit eindigen met een slash " / "

Voorbeelden van wat wel en niet mag

UitlegWat niet magWat wel mag
Een URL mag nooit beginnen met een landcode/en/chocolaatjes-bedrukken-met-logo/chocolaatjes-bedrukken-met-logo
Een 'oude' URL mag nooit beginnen met een domeinnaamhttp://promocat.nl/sleutelhangers/sleutelhangers
Een URL mag nooit eindigen met een //schrijfmappen//schrijfmappen
Een 'oude' URL mag nooit doorverwijzen naar dezelfde 'nieuwe' URL

/chocolaatje > /chocolaatje

/chocolaatje > /chocola-met-opdruk

Hoe werkt het?

Download het format van de 301 verwijzing (Download format).

Open het format in Excel of een ander programma dat hier mee overweg kan (Bijv. LibreOffice)

Alle kolommen die hier staan zijn vereiste kolommen.

Je vult in de eerste kolom een URL in die je wilt doorverwijzen, de URL waarnaar wordt doorverwezen is de URL in kolom 2.

Echter is het verboden om een domeinnaam te plaatsen in kolom 1, wat wel mag in kolom 2.

Stap 1: In de kolom "URL oude shop (Verwijst naar)" vul je de URL in die je wil doorverwijzen naar de nieuwe URL.

Stap 2: In de kolom "URL nieuwe shop (Wordt verwezen naar)" vul je de URL in waarnaar verwezen moet worden.

Hoe lees ik de 301 verwijzing in in mijn webshop?

Stap 1: Login op het CMS van jouw webshop

Stap 2: Ga naar "Webwinkel"

Stap 3: Ga via het menu links naar "Imports"

Stap 4: Klik op "Importeren" bij "Doorverwijzingen"

Stap 5: Klik op "Bestand kiezen" en selecteer jouw 301 bestand. (Zorg dat jouw format goed is opgeslagen, zoals in de voorwaarden wordt vermeld!)

Stap 6: Klik op "Voeg toe aan wachtrij"

Let op! Het kan tot ca. 24 uur duren voordat de 301 volledig actief is. Mocht het langer duren, neem dan contact op met hulp@promocat.nl

• csv
    PromoCat - Standaard 301 Verwijzing.csv 69 Bytes