Marge en minimale afname instellen op productprijzen

Geschreven door Steven Veenstra
Gewijzigd op: Vr, 26 Jul, 2024 om 11:18 AM
Druk af
  • xlsx
    Margetabel vanaf prijs - Calculator.xlsx 56.1 KB

Waarom marges en minimale afname instellen?

Het instellen van marges zorgt ervoor dat je winst maakt op je producten, terwijl een minimale afname voorkomt dat klanten te kleine hoeveelheden bestellen. Dit helpt je om efficiënter te werken en je winst te maximaliseren.

Let op!

Voor dat je start met het instellen van je marges is het belangrijk om goed na te denken over welke soort marge je wilt instellen met de keuzes hier beneden. Let daarbij op dat je de marge berekend op basis van de juiste prijzen (Inkoop of verkoop). Zie ook: Leverancier overzicht, updates en prijstypen bekijken

Kies een van de volgende onderdelen om mee te beginnen:

Maak een eigen margetabel (Beginner)
Maak een eigen margetabel en koppel deze aan een eigen selectie producten
  1. Ga via jouw CMS (Back-end) naar "Instellingen".
  2. Klik in het menu links op "Margetabellen".
  3. Klik bovenaan op "Nieuwe margetabel toevoegen".
  4. Vul een "Naam" in voor de margetabel.
  5. Kies een "Marge type" voor de tabel
  6. Klik op "Opslaan

Klaar voor de volgende stap?

Koppel jouw margetabel aan de juiste artikelen om deze werkend te maken. Klik hier om je margetabel te koppelen.

Standaard margetabel voor leverancier instellen (Beginner)
Voeg voor per leverancier een standaard marge toe op basis van staffels
  1. Ga via jouw CMS (Back-end) naar "Instellingen".
  2. Klik in het menu links op "Margetabellen".
  3. Kies het assortiment waarvan je de marge wilt instellen en klik op "Wijzigen".
    Standaard wordt er per assortiment van de leverancier al een margetabel aangemaakt.
  4. Vul je "afname" en "factor" in.
    Eventueel kan je extra rijen voor staffels toevoegen.
  5. Klik op "Opslaan"
Marge instellen op basis van een 'vanaf' prijs (Geavanceerd)
Stel een marge en afname in bepalend op basis van de vanaf prijs van een product

Let op!

Voordat je hiermee kan beginnen moet je de tabelweergave voor marges activeren. Klik hier om de tabelweergave te activeren.

Wat betekent "Marge instellen op basis van een 'vanaf' prijs"?

Als je niet wilt dat klanten maar één goedkoop artikel bestellen, zoals een pen van €0,12, maar wel een duurdere jas vanaf één stuk willen kunnen kopen, is deze functie ideaal.

In het kort: Stel dat je een product van €1 (vanaf prijs) hebt en je wilt dat de minimale orderwaarde €100 is. Dan vul je bij de vanaf prijs van €1 een afname van 100 stuks in (100 x €1 = €100). Bij een andere vanaf prijs kan je een andere afname en margefactor instellen.

Zo voorkom je dat laag geprijsde artikelen vanaf 1 stuks kunnen worden gekocht en je niet schaakmat staat bij producten die veel duurder zijn.

Waar vul ik deze tabel in?

1. Ga via jouw CMS (Back-end) naar "Mijn Suppliers".
  2. Zoek het gewenste assortiment en klik op "Bewerk marges".

Tip!

Download onze marge calculator via de bijlage bij dit artikel. Deze calculator helpt jou om de juiste prijzen te berekenen voor zowel het prijstype inkoop als verkoop. Een voorbeeld:

Hoe werkt het in de praktijk?

Het systeem kiest automatisch de meest geschikte margetabel op basis van de 'vanaf' prijs van de productvariant.

Voorbeeld: Als de vanaf prijs €1,20 is, dan wordt de "Margetabel € 1,00" toegepast op basis van de schermafbeelding hier boven, dit is omdat deze het dichtst in de buurt komt van de vanaf prijs.

Tip!

De vanaf prijs van een artikel vind je terug in het CMS. Wanneer je een artikel op zoekt en bewerkt zie je per variant de 'Ingeladen prijzen'. Deze prijzen worden gebruikt bij het berekenen van de juiste verkoopprijzen (Ingeladen prijs x margefactor = verkoopprijs). Klik hier om te weten hoe je een artikel vind in het CMS

Instellingen "Laagste aantal als minimale afname overnemen" en "Margetabel van leverancier overschrijven"

Als deze instellingen aan staan, worden de minimale afname en margetabel van de leverancier overschreven met jouw instellingen. Lees meer hier beneden.

Klaar voor de volgende stap?

Laat het systeem automatisch de margetabel(len) aan de juiste product(en) koppelen. Klik hier om je margetabel te koppelen (Kies voor automatisch).

Tip!

We adviseren altijd gebruik te maken van de "Marge instellen op basis van een 'vanaf' prijs (Geavanceerd)" optie. Deze optie heeft de meest uitgebreide instelmogelijkheden en biedt de beste uitkomst. Hiermee bereken je gemakkelijk jouw minimale orderwaarde.

Minimale afname instellen

Je kunt binnen de webshop op drie manieren een minimale afname instellen:

Via de standaard margetabel
Stel een minimale afname in op alle artikelen gekoppeld aan de margetabel.
  1. Ga via jouw CMS (Back-end) naar "Instellingen".
  2. Klik in het menu links op "Margetabellen".
  3. Kies de margetabel waar je de minimale afname wilt instellen en klik op "Wijzigen".
  4. Vink "Startaantal als minimale bestelhoeveelheid aanhouden" aan.
    De minimale afname wordt de laagste staffel binnen de margetabel.
  5. Klik op "Opslaan".
Via de categorie
Stel een afname in op alle artikelen binnen een categorie.
  1. Ga via jouw CMS (Back-end) naar "Webwinkel".
  2. Klik in het menu links op "Categorieën".
  3. Zoek de gewenste categorie op en klik op "Wijzigen".
  4. Onder de tab "Categorie-eigenschappen" vul je het veld "Minimale bestelhoeveelheid" in met jouw gewenste afname.
  5. Klik op "Opslaan en verder".
Via de leverancier
Stel een minimale afname in voor op alle artikelen van een assortiment van een leverancier.
  1. Ga via jouw CMS (Back-end) naar "Webwinkel".

2. Klik in het menu links op "Suppliers".
  3. Kies de leverancier waar je de minimale afname wilt instellen en klik op "Wijzigen".
  4. Vul in het veld "Minimale afname" de gewenste minimale afname in.
  5. Klik op "Opslaan".

• xlsx
    Margetabel vanaf prijs - Calculator.xlsx 56.1 KB