Excel bestanden met type CSV openen en opslaan als UTF-8

Geschreven door Steven Veenstra
Gewijzigd op: Vr, 21 Jan, 2022 om 2:05 PM
Druk af

Wat is Excel?

Microsoft Excel is het spreadsheet-programma van Microsoft en onderdeel van Microsoft Office. Een spreadsheet is een digitaal rekenblad. Het pakket wordt veel gebruikt voor financiële berekeningen, maar ook in de techniek en bij PromoCat onder andere om productlijsten te creëren.

Wat is een CSV

Een CSV-bestand (comma-separated values), is een comma gescheiden bestand. Een comma gescheiden bestand kan bestaan uit verschillende varianten, waaronder ook een puntkomma gescheiden bestand.

Echter is Excel geen kei in het opslaan en openen van deze bestanden, omdat er enorm veel mogelijkheden zijn en Excel vaak de verkeerde tekenset opent. Dit resulteert in een bestand met rare tekens en typfouten. Hier beneden vind je een uitleg over hoe je een CSV bestand kan openen met de tekenset UTF-8 (of eventuele andere tekenset).

Hoe open ik een CSV bestand met UTF-8 en puntkomma gescheiden?

Stap 1: Open Excel

Stap 2: Zoek in Excel naar "CSV" en je vind "Gegevens ophalen uit tekst".

Stap 3: Klik hier op en selecteer het CSV bestand dat je wilt openen.

Stap 4: Er opent nu een pop-up, hier selecteer je "Gescheiden" en "Unicode (UTF-8)". Klik vervolgens op "Volgende"

Stap 5: Selecteer enkel "Puntkomma" en "dubbele quotes". Klik vervolgens op "Volgende"

Stap 6: Selecteer "Standaard" en klik op "Voltooien"

Stap 7: Selecteer als laatste de plek waar je de gegevens wilt openen.

Hoe sla ik een CSV bestand op met UTF-8 en puntkomma gescheiden?

Stap 1: Ga naar "Bestand"

Stap 2: Ga vervolgens naar "Opslaan als" en kies "Deze "PC"

Stap 3: Kies vervolgens "Meer opties..."

Stap 4: Kies een naam en selecteer als bestandstype "CSV UTF-8 (door komma's gescheiden)"

Stap 5: Selecter onder "Extra" de actie "Webopties"

Stap 6: Navigeer naar "Codering" en selecteer onder "Dit document opslaan als" de "Unicode (UTF-8)"

Stap 7: Klik "Ok" en sla vervolgens het bestand op.