Sta hergebruik van permalinks toe

Geschreven door Steven Veenstra
Gewijzigd op: Ma, 2 Aug, 2021 om 4:37 PM
Druk af

LET OP! Dit artikel is alleen voor gebruikers die weten waar ze mee bezig zijn. Het activeren van deze instelling/functie is geheel op eigen risico. Deze functie kan grote gevolgen hebben indien je niet weet wat je precies aan het doen bent. Acties die hier mee worden uitgevoerd zijn niet door PromoCat te herstellen of terug te draaien. Permalinks/doorverwijzingen kunnen niet worden verwijderd.

Wat is een "permalink"?

Bij een dynamische website waarbij oude informatie ook nog online blijft staan wordt een link naar informatie op de website een permalink (afkorting van permanente link) genoemd als deze blijvend naar dezelfde informatie verwijst. Een tussenvorm is een link die blijvend naar informatie over hetzelfde onderwerp verwijst, maar waarbij de informatie door correcties en aanvullingen kan veranderen. Het tegengestelde is bijvoorbeeld een link naar de hoofdpagina van een nieuwssite of forum waarop steeds het laatste nieuws staat, respectievelijk de nieuwste reacties.

Huidige situatie

In het verleden waren permalinks ook écht permanente links. Echter is er nu een instelling waarmee je er gewone permalinks van kan maken.

De huidige werking is dat deze permalinks (permanente links) niet mogen worden hergebruikt, dan voor hetzelfde product, categorie of pagina. De URL's van deze pagina's zijn namelijk permanent. Stel je voor dat jij een persoon ooit een URL naar een product hebt gestuurd, een offerte hebt verstuurd met een URL naar dit product, deze URL hoog staat in jouw Google Shopping Feed of hoog is aangeschreven in Google. Dan heeft het aanpassen van deze URL momenteel geen gevolgen, omdat er een doorverwijzing (301 redirect) wordt gemaakt van de oude URL naar de nieuwe URL.

Het systeem slaat bij het maken van deze doorverwijzing de oude URL als geschiedenis, zodat het product altijd weer terug te vinden is door gebruikers of applicaties die deze URL ooit eerder hebben benaderd. Deze URL mag daarom dus ook niet gebruikt worden voor een ander product, categorie of pagina.

Het is dan ook wél toegestaan om een URL weer terug te veranderen voor hetzelfde product. Heb jij bijvoorbeeld ooit "www.promocat.nl/paraplu-met-logo" gehad en van deze URL "www.promocat.nl/praraplu-bedrukt-met-logo" gemaakt. Dan mag jij deze URL (enkel voor exact hetzelfde product, categorie of pagina die al eens eerder gebruik heeft gemaakt van deze URL) hergebruiken en terugzetten naar "www.promocat.nl/paraplu-met-logo"

Voorbeeld

Je hebt bijvoorbeeld 2 producten met de volgende doorverwijzingen

1. Paraplu: 301: paraplu-corona -> 301: paraplu-bier -> 301: antiregending -> 200: paraplu-met-bier-logo

2. Poncho: 200: mooie-poncho

Als je nu besluit om 301: antiregending te gebruiken voor een ander product (de poncho), dan krijg je het volgende.

1. Paraplu: 200: paraplu-met-bier-logo

2. Poncho: 301: paraplu-corona -> 301: paraplu-bier -> 200: antiregending <- 301: mooie-poncho

Dit komt doordat de handmatig geïmporteerde doorverwijzingen puur o.b.v. van de URL's doorverwijzen en niet rechtstreeks naar een product/categorie/pagina.

Hoe stel ik deze functie in?

Stap 1:  Ga naar het CMS van jouw webshop en klik op "Instellingen"

Stap 2: Ga naar de tab "SEO"

Stap 3: Zoek de functie "Sta hergebruik van permalinks toe" en zet deze functie aan.

Stap 4: Klik op opslaan onderaan de pagina.

Links die nu al worden gebruikt mogen hergebruikt worden.