Categorieën aanmaken of wijzigen

Geschreven door Steven Veenstra
Gewijzigd op: Ma, 17 Apr, 2023 om 9:57 AM
Druk af

Welke soorten categorieën zijn er?

Binnen PromoCat bestaan er 2 groepen categorieën.

PromoCat categorieën

Wij ondersteunen een standaard categorieboom. PromoCat maakt een voorselectie van producten en wijst deze aan een eigen categorie toe. Deze structuur wordt vaak als eerste opzet ingeladen binnen de webshop.

Klant categorieën

Deze groep categorieën bestaat uit categorieën die je zelf hebt aangemaakt. Het kan zijn dat de categorie handmatig is aangemaakt, of is aangemaakt omdat je een eigen productlijst met categorieën hebt ingelezen.

Let op!

Producten die worden ingeladen door middel van een productlijst kunnen niet worden toegewezen aan 'PromoCat' categorieën. Deze worden altijd gekenmerkt als 'klant categorieën'.

Aan de slag met jouw categorieën.

Je kan er voor kiezen om een nieuwe categorie aan te maken of juist een bestaande categorie te wijzigen.

Nieuwe categorie aanmaken
Maak een nieuwe categorie aan

Stap 1: Ga naar "Webwinkel"

Stap 2: Ga via het menu links naar "Categorieën"

Stap 3: Klik op "Nieuwe categorie"

Stap 4: Vul in het volgende scherm de "naam" van de categorie in

Stap 5: Mocht de categorie dienen als sub-categorie, kies je de bovenliggende categorie.

Stap 6: Klik onderin op "Opslaan en verder"

Let op!

Het aanmaken van dubbele categorieën en namen, kan ervoor zorgen dat het zoeken naar producten niet de gewenste resultaten toont. De oorzaak hiervan is dat producten van categorie A worden getoond, maar categorie B met dezelfde naam niet. Het advies is in deze om bestaande categorieën te wijzigen.

Bestaande categorie wijzigen
Wijzig een bestaande categorie of inhoudelijke informatie

Stap 1: Ga naar "Webwinkel"

Stap 2: Ga via het menu links naar "Categorieën"

Stap 3: Zoek de juiste categorie op en klik op "Wijzigen"

Stap 4: Pas de gewenste gegevens/instellingen aan

Stap 5: Klik onderin op "Opslaan en verder"

Categorie velden en instellingen

Welke velden zijn er, welke instellingen kan ik aanpassen en wat doet het? Onderstaand leggen wij het uit.

Categorie eigenschappen
Pas de basisinstellingen van een categorie aan, zoals de omschrijving of naam

Naam

Dit is de categorienaam. Deze naam komt naar voren in de webshop bij het zoeken of navigeren.

Omschrijving

Voeg een omschrijving toe aan de categorie. De meest voorkomende positie waar deze wordt getoond is onder de titel/naam van de categorie.

Bovenliggende categorie

Geef aan of de categorie een onderliggende sub-categorie is van een andere hoofdcategorie. Hiermee wordt bepaald wat de hoofdcategorie is van de categorie waar jij je in begeeft.

Link

Dit is de URL van de categorie zoals deze in de adresbalk is weergegeven. Door het vinkje bij 'Link opieuw automatisch samenstellen' uit te zetten, kan je een eigen URL bepalen.

Extra productomschrijving

Deze omschrijving wordt weergegeven bij alle producten die in de categorie zitten. De meest voorkomende locatie waar dit wordt getoond is op de productpagina, naast of bij de omschrijving. Dit kan eventueel zelf een eigen 'tab' zijn mocht jouw webshop werken met tabs voor de prijs en productinformatie.

SEO

Pas hier de SEO instellingen voor de categorie aan. Meer informatie omtrent SEO kan ja hier vinden: Aan de slag met SEO

Extra omschrijving

Voeg een extra omschrijving toe aan de categorie. De meest voorkomende positie waar deze wordt getoond is onderaan de categorie pagina, na de producten. Deze omschrijving wordt vaak gebruikt voor SEO doeleinden, waarbij langere teksten worden geplaatst.

Minimale bestelhoeveeldheid

Geef aan wat de minimale afname is van de producten in de desbtreffende categorie.

Bedrukking

Werk je met eigen bedrukkingscodes? Dan kan je deze activeren op alle producten binnen de categorie. Meer weten over hoe je eigen bedrukkingscodes toevoegt: Bedrukkinglijst invoeren

Afbeeldingen
Verander de menu afbeelding of voeg een categorie banner toe

Atijd al een categorie banner willen toevoegen of een eigen hoofdafbeelding willen gebruiken voor het categorieoverzicht met de blokken? Dat kan.

Upload jouw afbeelding. Bij het uploaden krijg een aantal mogelijkheden over hoe de afbeelding moet worden weergegeven.

Hoofdafbeelding

Geef aan wat de nieuwe hoofdafbeelding is van de categorie. Deze kan je hiermee zelf bepalen. Een voorbeeld:

Bannerafbeelding

Voorzie de categorie van een eye-catcher door een banner toe te voegen. Dit kan je doen met 'bannerafbeelding'. Een voorbeeld:

Producten in deze categorie
Een overzicht met producten binnen de categorie en instellingen

Binnen deze tab vind je alle producten die zich bevinden in de desbetreffende categorie. Vanuit hier kan je producten wijzigen, verwijderen uit de categorie of een volgorde toewijzen.

Meer informatie over deze onderwerpen vind je hier:

Meer over categorieën?

Wij helpen je graag verder! Onderstaand hebben wij een aantal suggesties